Performance Greens – NR 1 supertoidusegu Eestis

25. september 2018

 

Performance-Greens-supertoidusegu

Miks supertoit?

Rohelised supertoidud kuuluvad üha enam sportlaste menüüsse. Supertoidusegude ja samuti smuutide joomise kaudu on võimalik:

  • saada korraga kätte suurem kogus vajalikke vitamiine ja mineraale;
  • saada kätte kõik vajalikud ained organismile paremini omastataval kujul.

Näiteks Inglismaal algas smuutide tarbimise buum sellest, et lapsevanemad püüdsid leida võimalusi, kuidas panna oma võsukesed sööma rohkem rohelist kraami ehk juur- ja puuvilju. Vitamiine ja mineraalaineid või neid sisaldavaid supertoiduseguseid poleks vaja üldse tarbida juhul, kui meie menüüsse kuuluvate toitude toitainete tihedus oleks piisav (1).

Paraku ei võimalda ei sportlaste tihe treeningugraafik ega tavalise liikumisharrastaja kiire elutempo süüa päevas niipalju rohelist nagu oleks ideaalis vaja(1). Teisalt ei pruugi piisava toitainete tihedusega toit anda meile piisavalt vajalikku energiat.

Performance greens

Juhul, kui näiteks tööinimesel on valik, kas süüa enne trenni õun või energiabatoon, siis loomulikult kaalub energiavajadus üles muud vajadused. Teiselt poolt, kui kulutada treeninguga 500-1000 kcal või isegi rohkem, siis tõstab see stressihormoonide produktsiooni. Ühtlasi paneb see suurema löögi alla meie immuunsüsteemi(2).

Supertoidu kasud

Tasakaalustatud dieet peaks sisaldama vajalikke toitaineid, antioksüdante, bioaktiivseid ning fütokeemilisi ühendeid(2).

Rohelised lehtköögiviljad on rikkad fütotoitainete poolest, mida tavaliselt ei leidu üheski multivitamiinis, rääkimata taastusjoogist. Näiteks spirulina aitab kaitsta lihaseid oksüdatiivse stressi vastu, mida põhjustab pingeline elustiil ja suurem füüsiline koormus.

Spirulinal on põletikuvastane toime(3). Spirulina kasutamine on samuti aidanud parandada sportlaste sooritusvõimet omal alal(4). Lehtkapsas on kaltsiumi ja K- vitamiini allikas. Juhul, kui organism ei saa neid aineid kätte soovitud määral toidust, siis suurendab see väsimusmurdude tekkimise tõenäosust ning vähendab luude tugevust(5). Klorella aitab kaasa organismis antikehade tekkele, et pakkuda kaitset toksiinide ja patogeenide vastu (6).

 Kui palju “rohelist” päevas?

 Performance Greens

Üldine soovitus on tarbida ööpäevas tavatoidu täiendamiseks miinimumkogus multivitamiini ning süüa vähemalt 5 portsjonit värskeid puu- ja köögivilju (1 portsjon võrdub 100 grammi puu- või köögiviljaga või 100–200 grammi mahlaga) (7). Eriti tähtis on nendest põhimõtetest kinnipidamine nende jaoks, kes teevad sporti ja tahavad viljeleda aktiivset elustiili. Juhul, kui neid põhimõtteid eirata, siis võib aja jooksul nõrgeneda immuunsüsteem ning treeningust taastumine ei toimu enam soovitud mahus(1).

Performance Greens – parim koostis, parim maitse

Mõnusa mangomaitselise joogipulbri koostise kuuluvad 18 populaarse puu- ja köögivilja sh teiste seas lehtkapsas, spirulina, spinat, brokkoli ja klorella. Lisaks saab ühest serveeringust 42 mg C vitamiini, mis moodustab 53% ööpäevas vajaminevast kogusest. Performance Greens sobib ideaalselt smuuti valmistamiseks, sh eriti hommikul, et tugevdada fütotoitainete kaudu organismi immuunsust.

Kui see postitus oli sinu jaoks vajalik, huvitav, põnev või lihtsalt meeldis, siis palun jaga seda postitust! 🙂

SiSBaltics tiim

OSTA artikli tooteid

SiS_Elite-Performance-GreensPERFORMANCE GREENS – 210G

 

Viited:

  1. Thomas, D. T., Erdman, K. A., & Burke, L. M. (2016). Position of the academy of nutrition and dietetics, dietitians of canada, and the american college of sports medicine: Nutrition and athletic performance.Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics,116(3), 501-528.Gleeson, M., Nieman, D. C., & Pedersen, B. K. (2004). Exercise, nutrition and immune function.Journal of sports sciences,22(1), 115-125.
  2. Price, C. T., Langford, J. R., & Liporace, F. A. (2012). Essential nutrients for bone health and a review of their availability in the average North American diet.The open orthopaedics journal,6,
  3. Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview.Archives of toxicology,90(8), 1817-1840.
  4. Kalafati, M., Jamurtas, A. Z., Nikolaidis, M. G., Paschalis, V., Theodorou, A. A., Sakellariou, G. K., … & Kouretas, D. (2010). Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans.Medicine & Science in Sports & Exercise,42(1), 142-151.
  5. Liu, R. H. (2013). Health-promoting components of fruits and vegetables in the diet.Advances in Nutrition: An International Review Journal,4(3), 384S-392S.
  6. Otsuki, T., Shimizu, K., Iemitsu, M., & Kono, I. (2012). Chlorella intake attenuates reduced salivary SIgA secretion in kendo training camp participants.Nutrition journal,11(1), 103.
  7. Kreider, R. B., Wilborn, C. D., Taylor, L., Campbell, B., Almada, A. L., Collins, R., & Kerksick, C. M. (2010). ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations.Journal of the International Society of Sports Nutrition