Kuidas olla terve külmaperioodil?

22. november 2019

Kuidas-olla-terve

Sügis on sportlaste jaoks omamoodi nagu uusaasta algus. Äsja on lõppenud pikk ja raske võistlushooaeg, paar nädalat puhkust on ka nüüdseks selja taga ja on aeg tagasi “tööle” minna ehk siis alustada sügisese ettevalmistusega tuleva aasta võistlushooaegadeks.

See on treeningute poolest kõige tähtsam aeg, sest kõige raskem füüsiline töö tuleb teha just sel perioodil, et olla uuel hooajal jällegi paremas vormis. Uusaasta lubaduste mulje jätab sügise algus ka selle pärast, et peale väikest puhkuseperioodi on vaja uuesti hakata ka toitumist jälgima, sest hea toitumine ja treeningud käivad loomulikult käsikäes.

Aga tegelikult on sügis meie kõigi jaoks sama, ükskõik kas oled tippsportlane, kes alustab jälle raskete treeningutega või oled peale väikest suvepuhkust töörutiini naasnud. Just see muutus puhkuselt tagasi tööle, kuid ka ilma muutus külmemaks ja pimedamaks, tekitab paratamatult vaimset ja füüsilist stressi (isegi, kui me seda ise tunnistada ei taha).

Kõik see omakorda muudab meie immuunsüsteemi nõrgemaks ja haigustele kergesti vastuvõtlikkus.

 

Kuidas olla terve

Aga kuidas siis ikkagi hoida kõik need viirused eemale samas kui ka ajast jääb tihtipeale puudu, et toitumine, trenn jm täielikult kontrolli all hoida?

Mari-Klaup-McColl

Minu igasügiseseks tavaks on saanud värskete mahlade tegemine. Alustuseks paar nõuannet mahlapresside kohta – masinaid on mitmeid erinevaid aga peamine, et sellega saaks teha mahla kõigist puu- ja juurviljadest (ehk siis tegu ei ole selle mahapressiga millega suurtes kogustes õunamahla oleme harjunud tegema).

Siis on ka olemas kiired ja aeglased masinad. Aeglase eelis on muidugi see, et viimne kui tilk peaks viljadest välja tulema, aga ise kasutan kiiret, sest nagu enne juba öeldud, aega kipub alati napiks jääma.

Kui masin koheselt peale kasutamist ära loputada, siis esiteks on see muidugi palju lihtsam puhastamise ja hügieeni seisukohalt, viljaliha ei jää masinasse kinni ja niimoodi hoiab ka tsentrifuugi terad ja filtri teravana.

Nii nagu kõigi asjade puhul, on mahlapresse ka väga erinevates hinnaskaalades, aga üldjuhul olen ise märganud, et ka kõige odavamad (alla 50€) teevad oma töö väga hästi ära.

Värskelt pressitud mahla tegemine võib veidi tüütu tunduda, eriti kuna suuremates kogustes seda valmis ei saa teha, sest ilma säilitusaineteta see ei püsi kaua. Aga teisest küljest, selleks, et see hea efekti tervisele annaks ei ole vaja nädalas üle 2-3 korra värsket mahla teha.

Põhjused, miks mina värskete mahlade tegemist just sügiseti tähtsaks pean:

  • Lihtne viis lisada dieedile rohkem vitamiine, mineraale ja antioksüdante
  • Tugevdab immuunsüsteemi ja tõstab energiataset
  • Aitab seedimisele kaasa, mis omakorda aitab kaalu langetada või normis hoida (kui mõõdukates kogustes tarbida ja õigeid vilju valida)

Kuid loomulikult on nimekiri värskete mahlade kasust pikk, alates puhtamast nahast kuni alandatud kolesteroolitasemeni, parema uneni jne.

Mari-Klaup-McColl-kuidas-olla-terve

Kõige tähtsam on muidugi puu- ja juurviljade valik, millest mahla teha.

4 põhilist asja, millest mina alati mahla teen on porgand, punapeet, õun ja ingver. Apelsine ja muid tsitruselisi ma muide tsentrifuugiga mahlapressis ei kasuta, sest seal läheb liiga palju mahla kaduma. Nende jaoks tasub spetsiaalset tsitrusepressi kasutada ja võib lisada ülejäänud mahla hulka soovi korral, kuid just puuviljade puhul tasub meeles pidada ka nende suhkrusisaldust.

Allpool on väike nimekiri neist viljadest, mida mina enamasti mahlaks kasutan ja ka paar sõna nende kasulikkusest (kuid häid omadusi on neil kõigil hulganisti rohkem):

  • Porgand – aitab vähendada vähi riski, parandab nägemist, aitab reguleerida veresuhkrutaset
  • Punapeet – alandab vererõhku, sportlastel aitab tõsta hapnikutarbimist, antiinflamatoorne
  • Õun – alandab kolesteroolitaset, vähendab riski suhkrutõve tekkele, aitab kaasa ajutegevusele
  • Ingver –anti-inflamatoorne, aitab vähendada lihasvalu, võitleb infektsioonide vastu
  • Granaatõun – alandab vererõhku, anti-inflamatoorne, kiirendab taastumist ja aitab lihasvalu vastu
  • Brokkolivars – brokkolivarred kipuvad söögitegemisel tihti üle jääma, aga neis on hulganisti erinevaid vitamiine (mõningaid isegi rohkem kui brokkolipeas) mistõttu on ideaalne nad mahlapressi ja mitte prügikasti visata
  • Ananass — tõstab immuunsüsteemi ja võitleb infektsioonide vastu, aitab kaasa seedimisele, kiirenadab paranemist.
  • Varsseller — anti-inflanatoorne, aitab kaasa seedimisele, aitab reguleerida veresuhkrutaset
  • Pirn — aitab reguleerida veresuhkrutaset, aitab alandada vererõhku, tugevdab immuunsüsteemi

Kindlasti võib lisada ka erinevaid marju või spinatit, mündilehti, mis iganes meele järgi. Osade viljade puhul võib seemned ja koore alles jätta, sest seal on tihtipeale kõige kasulikumad ained, aga on ka vilju, mille seemned on pigem kahjulikud nii et vahest võib enne Googlest järgi vaadata.

 

Performance Greens

SiS-Performance-Greens

Aga sellest aastast olen hakanud ka ühte uut toidulisandit proovima ja just sügisel sobib super hästi lisada värsketele mahladele SiS Performance Greens pulbrit.

Lihtsalt segada üks mõõtelusika täis 18 erineva puu- ja köögivilja kontsentreeritud segu klaasitäie mahla sisse, et tugevdada immuunsüsteemi. Sest kes meist suudab süüa päevas ca viis portsjonit aedvilju, et sama kogust toitaineid kätte saada 😉

Ise olen selliseid värskeid mahalasid juba üle kümne aasta sügiseti (ja vahest ka kevadväsimuse ajal) teinud ja mina, kes ma pidevalt külmetusi ja viiruseid külge kippusin tõmbama, olen igatahes märgatavat vahet viimastel aastatel näinud.

Ei jää enam nii kergesti haigeks ja ei ole kogu aeg ka väsinud.

Lõpetuseks

Ei tohi siiski unustada, et ka head asjad suurtes kogustes ei ole lõppkokkuvõttes kasulikud. Peab meeles pidama, et liiga palju puuvilju mahladesse lisada ei ole hea nende suhkrusisalduse tõttu.

Samuti mitte ajada segi ülal toodud nõuandeid “juice-cleanse” trendidega, kus 3-10 päeva põhitoit ongi ainult värske mahl. Selle trendi efekt on täielikult vastupidine.

Insuliini tase läheb liiga kõrgeks suhkrusisalduse tõttu. Kaal loomulikult langeb, kui muid toitained peale mahla ei tarbi. Mahladega lisanduvad ensüümid kiirendavad seedimist, mis liigsetes kogusetes tarbimisega hakkavad vedelikku kehast välja viima ja vedelikupuudust tekitama.

Ja olenevalt kuuri pikkusest võib see ka liigset koormust neerudele ja teistele organitele tekitada. Iga uue asja puhul on hea meeles pidada, et alguses on parem pigem vähem kui rohkem.

Kui see postitus oli sinu jaoks huvitav, vajalik või lihtsalt meeldis,
siis palun jaga seda postitust! 🙂

[social_warfare]